Homojen olmayan zayıf sönümlü korteweg-de vries denkleminin zamandan bağımsız çözümleri üzerine

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: MİNE UZ

Danışman: ÜLKÜ DİNLEMEZ KANTAR

Bu tezde periyodik sınır değer şartlarıyla verilmiş zayıf sönümlü Korteweg-de Vries denkleminin zamandan bağımsız çözümlerinin varlık ve tekliği incelenmiştir. Zayıf sönümlü Korteweg-de Vries denklemlerinin her çözümünün t sonsuza gider iken zamandan bağımsız çözüme yakınsadığı gösterilmiştir Bunun yanında, lineer olmayan dalga denklemlerinin yerel olmayan çekicisinin varlığı üzerine çalışılmıştır. Birinci bölümde , ele alınan periyodik sınır değer problemi tanımlanmış ve bu alanda yapılmış çalışmalar belirtilmiştir. İkinci bölümde, temel kavramlar verilmiştir. Üçüncü bölümde, problemin çözümünün varlık ve tekliği incelenmiştir. Dördüncü bölümde, bu problemin yutan kümeye sahip olduğu ispatlanmış ve son bölümde, bu problem için yerel olmayan çekicilerin varlığı gösterilmiştir. Çalışma, literatürde bilinen sonuçlar araştırılarak oluşturulmuştur.