Türkiye'deki havaalanlarının etkinliklerinin Malmquist indeks ve çoklu periyodlu iki aşamalı veri zarflama analizi ile incelenmesi

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: MEHMET KEMAL KARAOĞLU

Danışman: HACI HASAN ÖRKCÜ

Büyük işletme maliyetlerine sahip ve büyük sermayelerle kurulan havaalanı işletmelerini kıyaslamak ve performanslarını ölçmek, bu işletmelerin faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürebilmeleri için önemlidir. Bu çalışmada Türkiye'deki havaalanlarının etkinliklerinin değerlendirilmesi Malmquist toplam faktör verimlilik indeksi ve çoklu periyodlu iki aşamalı VZA kullanılarak yapılmıştır. Havaalanlarının etkinlikleri Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nin 2009-2013 yılları istatistik yıllıkları kullanılarak elde edilmiştir. Malmquist indeks belirli bir zaman periyodundaki etkinlik değişimini ve bu değişimin bileşenlerini açıklayabilen bir etkinlik ölçümüdür. Çoklu periyodlu iki aşamalı VZA modelleri, Malmquist indeksten farklı olarak belirlenmiş bir zaman diliminde iki aşamadan oluşan bir üretim sisteminin tüm performansını ölçerler. Bu çalışmanın birinci aşama girdileri personel sayısı, işletme gideri, pist sayısı, terminal alanı, otopark kapasitesi, tüm araç toplamı ve check-in kontuarı sayısı; birinci aşama çıktısı ise uçak trafiğidir. İkinci aşama girdisi uçak trafiği iken, ikinci aşama çıktıları yolcu trafiği, yük trafiği ve işletme geliridir.