Bir Üniversite Hastanesine Büro Hizmetlerinde Çalışanların İş Doyum Düzeyleri Ve İş Doyumunu Etkileyen Faktörler

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Gülşah ŞAKOĞLU

Danışman: MUSTAFA NECMİ İLHAN

Bu araştırma, Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi nin, çeşitli birimlerinde büro hizmetlerinde çalışanların iş doyum düzeylerini ve iş doyum düzeylerini etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçlayan kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi nde Poliklinik, Klinik, Tetkik ve Görüntüleme, Acil Servis, Ameliyathane, Yoğun Bakım ve Destek Hizmet birimlerinde görev yapan sekreter ve memurlar oluşturmuştur. Toplam sayısı 409 kişi olan büro çalışanlarından 370 i araştırmaya katılmış ve evrenin %90,4 üne ulaşılabilmiştir. Çalışanlara geçerliliği ve güvenirliği daha önce test edilmiş Minnesota İş Doyum Anketi uygulanmıştır. Veriler SPSS 16.0 istatistiksel paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan çalışanların Minnesota İş Doyum Ölçeğinden aldığı genel doyum puanı ortancası 3,25 (1,15;5), içsel doyum puanı ortancası 3,42 (1;5), dışsal doyum puanı ortancası 3 (1;5) olarak bulunmuştur. Çalışanların yaşlarının, medeni durumlarının, çocuk sahibi olma durumlarının, çalışma ve hizmet sürelerinin iş doyum düzeylerini etkilediği görülmüştür. Çalışanların, terfi imkanları ve yapılan iş karşılığında alınan ücret bakımından iş doyum düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Çalışanların iş doyum düzeyi ile ilgili araştırma bulguları bu konuda yapılan araştırma sonuçları ile de uyumlu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastane hizmet kalite etkinliğini artırmak amacıyla, çalışanlara yönelik olarak yapılacak iyileştirmeler konusunda hastane yöneticilerine ve bu konuda araştırma yapacak olan kişilere katkı sağlayacak öneriler sunulmuştur.