LİPOİK ASİT VE FERULİK ASİTİN İNSAN LENFOSİT KÜLTÜRÜNDE MİTOMİSİN-C'YE KARŞI ANTİGENOTOKSİK ETKİLERİ

Tezin Onay Tarihi: 2007

Öğrenci: GÖKÇE TANER

Danışman: FATMA ÜNAL

Bu çalışmada, MMC'nin insan lenfositlerinde meydana getirdiği kromozomal anormallikler (KA), kardeş kromatid değişimleri (KKD) ve mikronükleus (MN) oluşumlarına karşı, lipoik asit (LA) ve ferulik asitin (FA) antigenotoksik etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, MMC'nin mitotik indeks ve replikasyon indeksi üzerindeki etkilerine karşı, lipoik asit ve ferulik asitin antioksidan aktivitesine bağlı iyileştirici bir etkisinin olup olmadığı da incelenmiştir. LA ile yapılan çalışmada her bir kültüre 48 saat süre ile 0,2 μg/ml MMC uygulanmıştır. Lipoik asit uygulaması, MMC'den 1 saat önce, eş zamanlı ve 1 saat sonra olmak üzere üç farklı şekilde, üç farklı konsantrasyon kullanılarak (0,5, 1, 2 μg/ml) yapılmıştır. FA uygulaması ise 24 saat süreyle MMC ile eş zamanlı olarak beş farklı konsantrasyon (0,25, 0,50, 1, 2, 4 μg/ml) kullanılarak yapılmıştır. Deneylerde, bir negatif kontrol, bir pozitif kontrol (0,2 μg/ml MMC) ve bir de çözücü kontrol (10μg/ml etanol) bulundurulmuştur. MMC ile lipoik asit ve ferulik asidin kombine uygulandığı kültürlerin hepsinde, hem KA/hücre hem de anormal hücre frekanslarında, pozitif kontrole göre bir azalma gözlenmiştir. Bu azalma LA uygulamasında istatistiksel olarak anlamlıdır. LA ve FA eklenmiş tüm kültürlerde, MMC tarafından oluşturulan KKD/hücre ve MN/hücre frekanslarında da istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenmiştir. Bu sonuçlar lipoik asit ve feulik asitin MMC tarafından oluşturulan genetik hasar üzerine antiklastojenik ve antimutajenik etkisinin olduğunu göstermektedir. Diğer yandan, LA ve FA tüm dozlarda mitotik indeksde istatistiksel olarak önemli bir azalmaya yol açmıştır. Bu da bu iki antioksidanın antimitotik etkili olduğunu göstermektedir.