Grafen oksidin sülfürik ve fosforik asit varlığında indirgenmesi ve elektroanalitik uygulamalarının araştırılması

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: ENGİN ER

Danışman: HÜSEYİN ÇELİKKAN

Bu çalışmada, grafen oksitin sülfürik asit ve fosforik asit varlığında su eliminasyon tepkimesi ile indirgenmesi sonucu elde edilen yüksek kalitede grafenin sentezi incelenmiştir (H2SO4-G ve H3PO4-G). Burada, daha önce literatürde bulunmayan tek basamaklı bir indirgeme yöntemiyle grafen sentezi gerçekleştirilmiştir. Asidik yöntem olarak adlandırdığımız indirgenme yönteminin, toksik reaktifler içermemesi, kolay saflaştırılması ve yüksek kalitede grafen vermesi yöntemin önemli avantajlarıdır. Sentezlenen grafenler spektroskopik yöntemlerle karakterize edilmiş ve daha sonra modifiye elektrot yapımında kullanılmıştır. Geliştirilen modifiye grafen elektrotlar ile biyo öneme sahip dopamin (DA) ve ürik asitin (UA) elektrokimyasal tayini dönüşümlü voltametri (CV) ve diferansiyel puls voltametri (DPV) yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. H2SO4G ve H3PO4G elektrotlar, DA ve UA'nın oksidasyonuna karşı yüksek elektrokatalitik aktivite göstermiştir. H2SO4G ve H3PO4G elektrotlarla yapılan DA analizinde gözlenebilme sınırları sırasıyla 0,2214 ve 0,0916 μM, UA analizinde gözlenebilme sınırları ise 0,2710 ve 0,1421 μM olarak bulunmuştur. (S/N=3) Geliştirilen modifiye grafen elektrotların uygunluğu, gerçek numune analizinde kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen veriler, ölçülen değer ile gerçek değer arasında %95 güven seviyesinde anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Sonuçlar, geliştirilen modifiye grafen elektrotların DA ve UA tayininde son derece hassas, kararlı ve seçici olduğunu göstermiş ve rutin analizler için gelecek vaat eden alternatif bir elektrot olarak karşımıza çıkmıştır.