1-((5-(sübstitüe)-1,3,4-oksadiazol-2-il)metil)tetrazol bileşiklerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: BÜŞRA ÖZKAN

Danışman: SERKAN YAVUZ

Bu çalışmada, oksadiazol halkası içeren bazı yeni tetrazol türevi bileşikler sentezlenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, çıkış bileşiği olan 5-aminotetrazol bileşiği bazik ortamda etil bromoasetat ve ardından hidrazin hidrat ile etkileştirilerek 2-(5-amino-1H-tetrazol-1-il) asetohidrazit bileşiğine dönüştürülmüştür. Oluşan ürün sübstitüe fenil izosiyanat ve benzoil klorür bileşikleri ile tepkimeye sokularak semikarbazit ve diaçil hidrazin türevleri sentezlenmiştir. Elde edilen semikarbazit ve diaçil hidrazin türevleri POCl3 içerisinde halkalaştırılarak hedef bileşikler olan sübstitüe N-fenil-5-amin-1,3,4-oksadiazol ve sübstitüe 5-fenil-1,3,4-oksadiazol gruplarını içeren tetrazol türevleri elde edilmiştir. Elde edilen ürünler saflaştırılarak, yapıları spektroskopik yöntemlerle (FT-IR, 1H-NMR, 13C-APT, HR-MS ) aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin antikanser özelliklerinin belirlenmesi amacıyla hücre sitotoksisite testleri yapılmıştır.