Hidrolik Akışkan Destekli Artımlı Sac Şekillendirme Yönteminin Deneysel Olarak İncelenmesi

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: Hürcan Volkan Yazgın

Danışman: GÖKHAN KÜÇÜKTÜRK

Bir ürünün düşünce halinden piyasaya sürülene kadar geçen zamanda önemli aşamalardan birisi de prototip üretim sürecidir. Prototip parça üretimlerinde seri imalat tekniklerini kullanmak maliyetli bir işlemdir. Bu sebepten ötürü esnek üretim yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden biri de özellikle otomotiv sektöründe tercih edilen artımlı sac şekillendirme (ASŞ)' dir. Bu tezde, ASŞ yöntemlerinden birisi olan tek nokta artımlı sac şekillendirme ile deneysel çalışmalar yapılmıştır. Bir CNC dik işleme tezgahında, bağlama aparatı yardımıyla sabitlenen 0,7, 1,0, ve 1,5 mm et kalınlıklarındaki sacların; yarı küresel bir takım kullanarak, 45º ve 60º duvar açılarında, konik ve prizmatik şekillerde, basınçsız, 0,2 ve 0,4 bar basınçlarda bir hidrolik akışkan ile desteklenerek şekillendirme işlemleri yapılmıştır. Malzeme olarak DP600 sac malzeme seçilmiştir. Bu malzemenin seçilmesinin en önemli nedenleri, otomotiv sektöründe giderek artan kullanımı ve daha önce yapılan çalışmalarda çok az tercih edilmiş olmasıdır. Bu çalışmanın diğerlerinden ayrılan önemli bir özelliği de; şekillendirme esnasında sac parçaların bir hidrolik akışkan sistemi yardımıyla alttan basınçlandırılmasıdır. Üretilen parçaların, et kalınlığı değişimi, CAD datadan sapma değerleri ve yüzey pürüzlülüğü değerleri incelenmiştir.