Kumarin İçeren Yüksek Floresansa Sahip 3,5-Disübstitüe- 2,6-Disiyanoanilin Türevlerinin Mikrodalga Işıması Tekniği Kullanarak Tek Basamakta Sentezi, Fotofiziksel Ve Termal Özelliklerinin İncelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: Vildan Korkmaz

Danışman: ZEYNEL SEFEROĞLU

Tez kapsamında kumarin içeren yüksek floresans özelliğine sahip bir seri yeni simetrik/asimetrik 3,5-diaril/heteroaril-2,6-disiyanoanilin türevlerinin sentezi geleneksel ve mikro dalga ışıması (MDI) yöntemleriyle yapılarak en uygun koşullar ve yöntem belirlendi. Çözücüsüz ortamda ve 300 Watt'da 2 dakikada gerçekleştirilen MDI yönteminin geleneksel yönteme göre daha avantajlı olduğu ortaya koyuldu. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapıları 1H-NMR, 13C NMR ve kütle spektrometresi yöntemleriyle aydınlatıldı. Elde edilen bileşiklerin UV-görünür bölge (UV-GB) absorpsiyon/emisyon spektrumları ve kuantum verimleri DMSO içinde belirlendi. Ayrıca, bileşiklerin ısısal kararlılıklarını belirlemek için Termal Gravimetrik Analizleri (TGA) yapıldı. Optik ve termal veriler, bileşiklerin mükemmel fotofiziksel ve yüksek ısısal kararlılığa sahip olduklarını göstermiştir.