MODİFİYE KARBON PASTA ELEKTROT İLE YENİ BİR BİSFENOL A BİYOSENSÖRÜ HAZIRLANMASI

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: Eylem Ezgi ERGEZER

Danışman: Fatma Arslan

Bisfenol-A oksijen varlığında tirozinaz enzimi katalizörlüğünde enzimatik tepkime sonucunda kinon bileşiğine yükseltgenir. Bisfenol-A’nın tayini bu enzimatik tepkime sonucunda oluşan p-bisbenzokinonun -0,10V’da elektrokimyasal olarak ölçümesine dayanarak yapıldı. Bu çalışmada bisfenol-A tayini için yeni bir biyosensör tasarlandı. İlk olarak Poli (amidoamin) salisilidenimin paladyum (II) (PAMAM-Sal-Pd (II)) katkılı karbon pasta elektrot hazırlandı. Daha sonra modifiye edilmiş karbon pasta elektrot yüzeyine tirozinaz enzimi gluteraldehit varlığında çapraz bağlama yöntemi ile immobilize edildi. Hazırlanan bisfenol-A biyosensörünün en iyi çalışma koşullarını belirlemek amacıyla biyosensörün doğrusal çalışma aralığı, polimer miktarı, gluteraldehit miktarı, pH, sıcaklık, bisfenol-A derişim etkisi, tekrarlanabilirliğin belirlenmesi, raf ömrü süresi ve gerçek örnekler üzerinde bisfenol-A tayinine girişim yapabilecek türlerin etkisi incelendi. Doğrusal çalışma aralığı 0,001μM-0,05μM, polimer miktarı 1mg, gluterldehit miktarı 30 µl, pH 7,0 ve çalışma potansiyeli -0,10V olarak belirlendi. Hazırlanan biyosensör plastik yiyecek saklama kapları ve plastik su şişelerinde bulunan bisfenol-A tayini için kullanıldı. Yapılan deneyler sonucunda plastik su şişesinde bisfenol-A’ya rastlanılmadı. Plastik saklama kabında bulunan bisfenol-A miktarıda tolere edilebilir günlük alım sınırları içinde kaldı.

Anahtar Kelimeler : Biyosensörler, karbon pasta elektrot, tirozinaz, bisfenol-A