Alüminyum Nitrür Hidrolizini Engelleyici Olarak Alkil Ve Aril Fosfat Esterlerinin Kullanılması

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: Ceren Kaya

Danışman: HÜSEYİN ÇELİKKAN

Alüminyum nitrür (AlN) ticari öneme sahip bir malzeme olup iyi bir ısı iletkeni, düşük dielektrik katsayısına sahip bir seramik hammaddesidir. Bu nedenle AlN'nin depolanması esnasında hidrolizinin önlenmesi önem arzeder. Literatürde fosforik asit (H3PO4) ve silisik asit (H4SiO4) kullanılarak AlN tozlarının etrafında koruyucu bir tabakanın meydana geldiği ve hidrolizinin engellendiği yer almaktadır. Bu çalışmada, etil fosfat, fenil fosfat ve dodesil fosfat esterleri gibi organofosfat molekülleri kullanılarak AlN'nin yüzeyinde koruyucu bir tabaka meydana gelmek süretiyle hidrolizi engellenmiştir. Etil fosfat, fenil fosfat ve dodesil fosfatların AlN ile muamele edilmesi sonucunda elde edilen koruyucu kaplamanın pH-zaman değişimi grafikleri, kurutulmuş kaplı örneklerin XRD, su temas açısı ölçümü, SEM ve FT-IR yöntemleriyle karakterizasyonları yapılmıştır. AlN hidrolizini engellemede en başarılı sonuç, fenil fosfat ile elde edilmiştir. Dodesil fosfat, AlN hidrolizini engellemede fenil fosfata yakın bir başarı sergilerken etil fosfatın koruyuculuk özelliği göstermediği bulunmuştur. Flotasyon yöntemiyle alüminyum atıklarından AlN geri kazanımı her üç organofosfat bileşiği ile başarılamamıştır.