Dizinleme amacı ile kullanılabilecek yöntemlerin kıyaslanması ve arama sistemi geliştirilmesi

Tezin Onay Tarihi: 2007

Öğrenci: HAKAN ONUR

Danışman: HASAN ŞAKİR BİLGE

Bilgi erişim sistemleri, bilgi içeren belge kümelerini dizinleyerek, sorgu yapılmasına olanak tanıyan, doğru ve hızlı bir şekilde istenilen bilgilere erişilmesine olanak sağlayan sistemlerdir. Bu sistemlerdeki en öne çıkan gereksinim, doğru ve hızlı bir şekilde belgelerin dizinlenmesidir. Bu tez kapsamında, Türkçe dilinin özelliklerini kullanarak yapılacak olan dizinleme işlemi sırasında kullanılabilecek olan gövdeleme algoritmaları doğru sonuç döndürme özelliklerine göre kıyaslanmıştır. Bu amaçla akademik çevrede sık kullanılan TurCO yerine Kültür Bakanlığı'nın web sitesinin Tarih başlığı altından belgeler alınarak bu teze özgü bir külliyat oluşturulmuştur. 1960'lı yıllarda geliştirilmiş olan SMART bilgi erişim sistemi günümüz teknolojilerinde tekrar derlenerek devreye alınmıştır. Dizinlemede kıyaslama yapabilmek üzere başta kelimelerin köklerine ulaşan GövdeBul algoritması olmak üzere soldan ve sağdan kesmeler ile sessizleştirerek kesme yapan algoritmalar SMART üzerine entegre edilmiştir. Toplamda 18 algoritma, 16 adet sorgu için sınanmış olup, en iyi sonuç döndüren algoritma olarak GövdeBul baz alınmış ve kıyaslamalar bu algoritmanın sonuçlarına göre yapılmıştır. SMART'ın canlı sistemlere entegre edilmesindeki dezavantajları aşmak ve elde edilen teknik bilgilerin hayata geçirilebilmesi için Microsoft.NET platformunda Visual Basic.NET programlama dili kullanılarak bir arama sistemi geliştirilmiştir. Servise yönelik mimari kullanılarak geliştirilen bu arama sisteminin mimari, mantıksal ve fiziksel tasarımları sunulmuş, bu sistemde önceki deneylerin bir grubu tekrar edilmiştir. Yapılan testlerin sonucunda elde edilen bulgular detaylandırılmıştır. Geliştirilen arama sisteminin TEYDEB destekli bir projeye entegre edilecek olması bu çalışmanın somut katkıları arasındadır.

izmir gundem komik videolar cizgi film izle cizgi film 3d oyunlar oyunlar