Elektro erozyon ile derin deliklerin işlenmesinde işparçası malzeme özelliklerinin yüzey tamlığı ve işlemeye etkisinin incelenmesi

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: AHAD KHABBAZ BAVIL

Danışman: GÖKHAN KÜÇÜKTÜRK

Ti6Al4V ELI ve AISI 316L paslanmaz çelikler, yüksek korozyon direnci gibi özelliklere sahiptir. Bu yüzden sanayide kullanımları hızlıca artmaktadır. Bu çalışmada, Ti6Al4V ELI alaşımı ve AISI 316L paslanmaz çelik örnekleri üzerinde, elektro erozyon ile işleme yöntemi ile işlenebilirliğin araştırılması için 0,5 mm çapında L/D oranı 20 olan derin delikler işlenmiştir. İşlenmiş yüzeyin topografisi, EDS analizi, yüzeyde oluşan çatlak yoğunluğu, yüzeyin mikrosertliği, delik kanalı yüzey pürüzlülüğü, işparçası işleme hızı, elektrot aşınma hızı ve yanal açıklık kriterleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Böylece farklı işleme parametrelerinde, işparçası malzeme türünün delik delme işlemi üzerindeki etkisi gösterilmiştir. Boşalım akımının işleme performansını doğrudan etkileyen en etkili işleme parametresi olduğu saptanmıştır. Her işparçası malzemesinin farklı işleme parametresi setinde istenilen işleme kriterine ulaşmak için optimum bir boşalım döngüsü olması gerektiği anlaşılmıştır. Takım elektrot dönüş hızı ve dielektrik püskürtme basıncı işleme kanalında meydana gelen dielektrik sıvı sirkülasyonu neticesinde işleme performansına olumlu etkileri olmasına karşın, plazma kanalların oluşmasında ve işleme kararlılığında olumsuz etkileri olduğu anlaşılmıştır. Ti6Al4V ELI ve AISI 316L paslanmaz çeliklerin elektro erozyon ile işlenmesi sırasında ölçülen işparçası işleme hızı, takım elektrot aşınma hızı, yüzey pürüzlülüğü ve yanal açıklık değerlerinin birbirine yakın olması, bu iki işparçasının işlenebilirliklerinin birbirine yakın olduğunu göstermiştir. Ancak Ti6Al4V ELI tüm sonuçlar değerlendirildiğinde daha iyi işlenebilirliğe sahip olduğu anlaşılmıştır.