Yüksek Mukavemetli Polimer Kompozit Hazırlanması

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Duygu Arslan

Danışman: NURSEL DİLSİZ

Polimerik kompozitlerin iç kısmına dolgu maddesi olarak karbon nanotüp eklendiğinde, düşük konsantrasyonlarda dahi yüksek elektriksel iletkenlik ve gelişmiş mekanik özellik sergilemektedir. Fakat dolgu maddesi olarak kullanılan karbon nanotüpler kimyasal olarak aktif yüzeye sahip olmadıklarından Kompozit içerisinde heterojen dağılım ve yetersiz ara yüzey etkileşimi sergilerler. Bu durum Kompozit yapıların elektriksel ve mekanik özelliklerinin azalmasına neden olur. Nanokompozit hazırlanması aşamasında karbon nanotüp dolgu maddesinin aktifleştirilmesi, yapısal özelliklerinin geliştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca karbon nanotüplerin matris içerisinde homojen dağılmasını sağlayarak kompozitlerin özelliklerinin geliştirilmesinde önemli rol oynar. Karbon nanotüplerin dolgu maddesi olarak polimer nanokompozitlerde kullanılması onların sahip olduğu özellikler bakımından yüksek performanslı malzemeler olarak kullanılmasına olanak tanır. Bu malzemeler, geleneksel mühendislik malzemeleri (metaller, seramikler ve plastikler) ile karşılaştırıldıklarında farklı mekanik özelliklere sahiptirler. Bu çalışmada literatürdeki benzer çalışmalardan farklı olarak, eriyik karıştırma yöntemiyle polipropilen (PP) bazlı, çok duvarlı karbon nanotüp (ÇDKNT) içeren nanokompozitler üretilerek yüksek mekanik özelliklere sahip nanokompozitlerin darbe, çekme ve yorulma testleri ile beraber, elektriksel dirençlerindeki değişimler ve termal analizler ölçülerek araştırılmıştır. Hazırlanan nanokompozitlerin karakterizasyonunda temas açı ölçümleri (DSA), yüzey enerji hesaplamaları, morfolojik özellikleri, FTIR ve ATR spektroskopisi, atomik kuvvet mikroskobu (AFM), mekanik dayanım testleri, Termogravimetrik analizi (TGA), dinamik mekanik analizi ve elektriksel iletkenlik ölçümleri yapılmıştır.