PLAZMA POLİMERİZASYON YÖNTEMİYLE POLİMERİK MALZEMELERE YANMAZLIK ÖZELLİGİNİN KAZANDIRILMASI

Tezin Onay Tarihi: 2007

Öğrenci: HANDE YAVUZ

Danışman: NURSEL DİLSİZ

Polietilen ve polipropilen gibi poliolefinler, aleve karsı dayanıksız olup düsük termal ve mekanik özelliklere sahiptir. Poliolefinleri, yıgın özelliklerini degistirerek ya da yüzeyine mikrometre veya nanometre boyutunda kaplama yaparak aleve karsı dayanıklı hale getirmek mümkündür. Bu çalısmada, polietilen (PE), çift yönlü gerdirilmis polipropilen (BOPP) filmlerin ve pamuklu kumasların yüzeyleri plazma ile trimetil borat, trimetil boroksin, tri-t-bütil borat, trimetilen borat kullanılarak modifiye edilmis olup Fourier Transform Infrared (FTIR) ve X-ısını Fotoelektron Spektroskopisi (XPS) ile kimyasal yapı tayini, ASTM D2863 standardına göre sınırlayıcı oksijen indisleri (LOI), Termogravimetrik Analiz (TGA) ve Diferansiyel Termal Analiz (DTA) ile termal kararlılıgı, Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM) ve Atomik Kuvvet Mikroskopisi (AFM) ile yüzey morfolojileri ve topografileri, Damlacık Sekli Analizi (DSA) ile yüzey temas açısı ve ayrıca polietilen ve polipropilen filmlerin mekanik testleri yapılmıstır. Belirlenen en uygun plazma kosullarında (30W ve 30 dak) BOPP filmlerin LOI degerinin 17,9'dan 24,0 degerine artıgı tespit edilmistir. XPS ile orijinal BOPP numunesinde C ve O, 55W plazma gücünde 60 dakika boyunca trimetil borat plazması görmüs olan BOPP film numunesinde ise C, O ve B elementlerinin analizi yapılmıstır. Buna göre, %11,2 oranında B elementinin plazma islemi görmüs olan BOPP film yüzeyinde var oldugu tespit edilmistir. AFM ve SEM çalısmalarıyla, farklı kosullardaki plazma modifikasyonun farklı türde yüzey kaplamasına neden oldugu görülmüstür.Temas açısı ölçümüyle BOPP filmlerin modifikasyon sonucunda hidrofilik karakter kazandıgı belirlenmistir. 80W güçte islem gören filmlerin çekme dayanımı 57 MPa'dan 155 MPa degerine artarken çekme uzamasında önemli bir degisim görülmemistir. Plazma gücü düstükçe mekanik özelliklerde zamana baglı olarak net bir degisim gözlenmemistir. Sonuçlar,BOPP filmlerin aleve dayanıklı hale getirilmesinde trimetil borat plazmasının alternatif bir yöntem olarak kullanılabilecegini göstermistir.