Temporal lob epilepsi hastalarında auraların değerlendirilmesi ve cerrahi sonucu üzerine etkisi

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: GEVHER RABİA GENÇ PERDECİOĞLU

Danışman: İREM YILDIRIM

Epilepsi hastalarının %30'u ilaç tedavisine dirençli olup bu grubun %25-50'si cerrahi adayıdır. Cerrahi öncesi değerlendirmede iktal EEG ile nöbet kliniğinin ve operasyon öncesi tetkiklerin uyumlu olması gerekir. Erişkinlerde en sık görülen epileptik sendrom meziyal temporal lob epilepsisi olup en sık saptanan histopatolojik bulgu MTS'dir. Aura, nöbet öncesinde gözlenen epileptik bir fenomendir. Epilepsi hastalarının %90'ında görülür. Aura fokal nöbet başlangıcının göstergesi olup semptomlar epileptojenik zonu lokalize edebilir. TLE'de en sık abdominal, emosyonel ve psişik auralar görülür. Biz TLE cerrahisi uygulanmış hastalarda auraların postop nöbetsizlik, tanımlayıcı faktörler ve preoperatif tetkiklerle ilişkisini inceledik. Hastalarımızda en sık gözlenen aura abdominal ve emosyonel auraydı. Bu hasta grubunda en sık saptadığımız histopatolojik bulgu MTS idi. Abdominal ve emosyonel aurası olan hastalarda FK risk faktörü sık olarak görülmüştü. Ancak auraların lateralizasyonla ilişkisi saptanmadı. Geç başlangıçlı TLE hastalarında abdominal ve emosyonel aura görülme sıklığı ve FK öyküsü daha azdı. Bulgularımız bize FK, MTS ve abdominal-emosyonel aura ilişkisini net bir şekilde ortaya koymaktaydı. Ancak abdominal ve emosyonel aura olması ya da olmaması cerrahi prognozu üzerine etkili değildi. Cerrahi sonrası nöbetsizlik oranımız Engel sınıf Ia'ya göre belirlenmiş olup %71 olarak saptandı. Cerrahi sonrası 11 olguda sadece aura devam etmiş bunlardan da 2'sinin aura tipi 91 operasyondan sonra değişmişti. Nöbetsizlik oranımız Engel sınıf I olarak değerlendirildiğinde ise oldukça başarılı olup % 83'tü. Nörogörüntüleme yöntemleri içinde doğru odak saptamada duyarlılığı en yüksek tetkik PET'di. Altın standart tetkimiz iktal EEG'ydi. Sonuç olarak auralar bize nöbet başlangıcı hakkında yol gösterici olmakta ancak cerrahi sonrası nöbetsizlik için herhangi bir öngörüde bulunma imkanı vermemektedir.