Huzurevlerinde Yaşayan 65 Yaş ve Üzeri Kadın-Erkek Yaşlıların Fiziksel Kapasite Seviyelerinin Tespiti (Ankara İli Örneği)

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: İbrahim Barutlu

Danışman: LATİF AYDOS

Bu çalışma huzurevlerinde yaşayan 65 yaş ve üzeri kadın-erkek yaşlıların fiziksel kapasite seviyelerinin tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Mart-Nisan 2016 aylarında Ankara İli Seyranbağları Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan 65 yaş ve üzeri katılımcı ve sağlıklı 58 birey üzerinde yapılmıştır. Verileri toplamak için bireylerin antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi,) alınmış, InBody 230 Vücut Analiz Cihazı ile vücut analizleri, fiziksel aktivite seviyelerini belirlemek amacıyla 49 kişiye Senior Fitness Test protokolü uygulanmıştır. Elde edilen bulguların analizi ve aralarındaki ilişkinin tespiti için IBM SPSS 21 paket programı kullanılmış olup ölçüm sonuçlarının karşılaştırmasında p < 0.05, değeri hata payı olarak kabul edilmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda, deneklerin boy ortalaması, kadınlarda 149,52±1,31 (cm), erkeklerde 164,93±1,16 (cm) yaş ortalaması kadınlarda 77,14±2,4 (yıl), erkelerde 74,27±2,6 (yıl), VKİ'leri Dünya Sağlık Örgütü normlarının üzerinde Kadınlarda 30,44±0,98, Erkeklerde 27,19±0,79 olarak tespit edilmiştir. Uygulanan antropometrik ölçümler ile Senior Fitness Test protokolü parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05).