Kan Durdurucu Özellik İçeren Biyomedikal Malzeme Geliştirilmesi

Tezin Onay Tarihi: 2017

Öğrenci: Miyaser Demirel

Danışman: NURSEL DİLSİZ

Bu çalışmada, kan durdurucu (hemostatik) özellik içeren biyomedikal malzeme geliştirmek amacıyla kan durdurucu madde içeren sünger, toz ve film şeklinde numuneler hazırlanmıştır. Bu amaçla temel hemostatik madde olarak kitosan kullanılmıştır. Üretim tekniği olarak dondurarak kurutma (liyofilizasyon) ve öğütme yöntemleri kullanılmıştır. Hazırlanan kan durdurucu numunelerin karakterizasyonu aşamasında ilk olarak gözeneklilik, su absorplama oranı, geçirgenlik, hemostatik etkinlik, kan absorpsiyon, aktive edilmiş kısmi tromboplastin zamanı (APTT), protrombin zamanı (PT), trombin zamanı (TT) ve fibrinojen (FIB) testleri uygulanmıştır. Bu testlerin sonucunda numuneler içerisinde en iyi kan durdurucu özellik gösteren numunelere, hemoliz, trombosit agregasyonu, antibakteriyel etkinlik, taramalı elektron mikroskobu (SEM), partikül boyut dağılımı, fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) testleri uygulanmıştır. Sünger numunelere uygulanan testler sonucunda, liyofilizasyon süresi arttıkça ve liyofilizasyon uygulanan numune miktarı azaldıkça, gözeneklilik ve gözenek hacmi değerlerinin arttığı, yoğunluk, su absorpsiyon oranı ve kan absorplama hızının azaldığı görülmüştür. Sünger numuneler içerisinde en iyi kan absorplama davranışını gösteren numuneye gerçekleştirilen trombosit agregasyonu ve hemoliz testi sonucunda, numunenin trombosit agregasyonuna neden olmadığı ve hemolitik olduğu belirlenmiştir. Toz numuneler içerisinde, en iyi kan absorplama davranışı gösteren numunenin trombosit agregasyonu oluşturduğu, hemolitik olduğu belirlenmiştir. Sünger, toz ve film numunelere uygulanan APTT, PT, FIB ve TT testlerinin sonuçlarında, negatif kontrol ile karşılaştırıldığında, tüm numunelerin APTT, PT ve TT değerlerinin, negatif kontrolden daha düşük olduğu, FIB değerlerinin ise negatif kontrolden yüksek olduğu görülmüştür. Tüm numunelerin kan pıhtılaşma mekanizmasını hızlandırdığı belirlenmiştir.