İğnemsi ve polirodanin kaplı iğnemsi TiO2 nanopartiküllerinin insan lenfositlerindeki genotoksik etkileri

Tezin Onay Tarihi: 2018

Öğrenci: NUR KORKMAZ

Danışman: FATMA ÜNAL

Bu çalışmada, iğnemsi TiO2 ve polirodanin kaplı iğnemsi TiO2 (TiO2/PRh) nanopartiküllerinin (NP) insan lenfositlerindeki in vitro genotoksik etkileri kromozom anormallikleri (KA), kardeş kromatit değişimi (KKD) ve mikronükleus (MN) testleri ile araştırılmıştır. İğnemsi TiO2 NP'lerinin (100, 200, 300, 400 ve 500 μg/mL) ve TiO2/PRh NP'lerinin (50, 100, 200, 300, 400 ve 500 μg/mL) farklı konsantrasyonları kullanılmıştır. Her iki nanopartikül de, hem 24 ve hem de 48 saatlik uygulamada, kromozom anormalliği frekansını arttırmıştır. Bununla birlikte, 24 saatlik uygulamada, iğnemsi TiO2 NP'lerinin sadece 500 μg/mL'lik konsantrasyonu kontrole kıyasla istatistiksel olarak anlamlıdır. Hücre başına düşen kromozom anormalliğinde, 24 saatlik uygulamada iğnemsi TiO2 NP'lerinin 500 μg/mL'lik, TiO2/PRh NP'lerinin ise 200, 400 ve 500 μg/mL'lik konsantrasyonlarda kontrole göre anlamlı olduğu tespit edilmiştir. 48 saatlik uygulamada her iki nanopartikül de kromozom anormalliklerinde değişimlere neden olmasına rağmen, bu değişimler kontrole kıyasla anlamlı değildir. KKD/hücre sayısı, 24 saatlik uygulamada, iğnemsi TiO2 NP'lerinin 100 ve 200 μg/mL'lik, TiO2/PRh NP'lerinin 50 ve 400 μg/mL'lik konsantrasyonlarında kontrole kıyasla anlamlı düzeyde artmıştır. 48 saatlik uygulamada, iğnemsi TiO2 NP'leri, bütün konsantrasyonlarda KKD/Hücre sayısında artışa neden olurken, TiO2/PRh NP'leri artış ve azalışlara neden olmuştur. Ancak bu değişimlerin hiçbiri anlamlı değildir. Diğer taraftan, her iki nanopartikül uygulaması mitotik indeksi (Mİ) düşürmüştür. Mitotik indeksteki düşüş, 24 saatlik uygulamada, iğnemsi TiO2 NP'lerinde 100, 400 ve 500 μg/ml'lik, TiO2/PRh NP'lerinde 300 ve 500 μg/mL'lik konsantrasyonlarda anlamlı düzeydedir. 48 saatlik uygulamada, her iki NP'ün de en yüksek üç konsantrasyonunda Mİ'te kontrole kıyasla anlamlı bir düşüş gerçekleşmiştir. Fakat, iğnemsi TiO2 ve TiO2/PRh NP'lerinin hiçbiri nükleer bölünme (NBİ) ve replikasyon indeksini (Rİ) etkilememiştir. Diğer yandan, iğnemsi TiO2 ve TiO2/PRh NP'lerinin hiçbir konsantrasyonu MN frekansını anlamlı düzeyde artırmamıştır. Bu çalışma sonuçlarına göre, KA, KKD ve Mİ'te gözlenen bazı anlamlı etkilerinden dolayı, iğnemsi TiO2 ve TiO2/PRh NP'lerinin her ikisinin de in vitro insan lenfositlerinde zayıf genotoksik ve sitotoksik etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak bu nanopartiküllerin genotoksik etkilerinin tam olarak belirlenebilmesi için daha detaylı araştırmaların yapılması gerekmektedir.