Retinol (A vitamini) ve alfa tokoferol (E vitamini)'ün genotoksik ve antigenotoksik etkileri

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: FUNDA FİLİZ

Danışman: FATMA ÜNAL

Bu çalışmada, retinol (A vitamini) ve alfa tokoferol (E vitamini)'ün genotoksik etkileri ile, MMS ve H2O2 tarafından oluşturulan genetik hasarlara karşı antigenotoksik etkileri, insan periferal lenfositlerinde, kromozom anormalliği (KA), kardeş kromatid değişimi (KKD), mikronükleus (MN) ve comet testleri kullanılarak incelenmiştir. Retinol ve alfa tokoferolün tek başına uygulamaları, KA, MN ve comet testinde önemli bir genotoksik hasar oluşturmamıştır. Ancak her iki madde de KKD sayısında önemli artışa neden olmuştur. Antitümöral ajan MMS ve serbest radikal indükleyici H2O2'in genotoksik hasarlar oluşturduğu, dört farklı test yöntemi ile belirlenmiştir. Mutajenlerle birlikte kullanıldığında, KA testinde alfa tokoferol antiklastojenik etki gösterirken, retinol böyle bir etki göstermemiştir. KKD testinde her iki antioksidan genelde önemli antimutajenik etki göstermiştir. MN testinde retinol önemli düzeyde antigenotoksik etkiye neden olmuş, alfa tokoferol ise önemli bir etki göstermemiştir. Comet testinde, retinol ve alfa tokoferol düşük konsantrasyonlarda primer DNA hasarını engelleyici, yüksek konsantrasyonda ise DNA hasarını uyarıcı etki göstermiştir. Ayrıca her iki antioksidan antimitotik etkilidir.