Biyolojik aktif ligand ve bileşiklerinin deneysel ve teorik titreşimsel spektroskopik çalışması

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: Ceyhun KÜÇÜK

Danışman: Şenay Yurdakul

Bu tez çalışmasında, biyolojik olarak aktif oldukları bilinen 5-iyodoindol, 1-(4metoksifenil)- 1H-imidazol ve 2-metil-kinoksalin organik molekülleri ile 2-metil-kinoksalin molekülünün gümüş nitrat bileşiğinin yapısal, elektronik, optik ve termodinamik özellikleri teorik hesaplama yöntemleri kullanılarak belirlenirken spektroskopik özellikleri hem deneysel yöntemlerle hem de teorik hesaplama yöntemleriyle belirlenmiştir. Teorik hesaplamalar GausssView 5,0 programı ile görselleştirme işlemleri yapıldıktan sonra Gaussian 09W programında yapılmıştır. 5-iodoindol molekülü için titreşimsel, elektronik, optik ve termodinamik özelliklere ait hesaplamalar DGDZVP, LanL2DZ ve 6-311++G(d,p) + DGDZVP temel setleri kullanılarak gerçekleştirilirken, 1-(4-metoksifenil)-1H-imidazol ve 2-metil-kinoksalin molekülleri için aynı hesaplamalar 6-311++G(d,p) temel seti kullanılarak yapılmıştır. 2-metil-kinoksalin molekülünün gümüş nitrat bileşiği için hesaplamalarda da LanL2DZ temel seti kullanılmıştır. Moleküllere ait kırmızı-altı ve Raman spektrumları sırasıyla 4000-500 cm-1 ile 4000-100 cm-1 dalga boyu aralığındaki bölgede kaydedilmiştir. NMR hesaplamaları ise GIAO yöntemi ile 5-iyodoindol molekülü için DGDZVP, 1- (4metoksifenil)-1H-imidazol ve 2-metil-kinoksalin molekülleri için 6-311+G(2d,p), kompleks yapı için de 6-311+G(2d,p) ve LanL2DZ temel setleri birlikte kullanılarak yapılmıştır. Deneysel 1H ve 13C NMR spektrumları ise 0-15 ppm ve 100-200 ppm aralıklarında kaydedilerek teorik sonuçlarla kıyaslanmıştır. UV-Vis spektrumları ise TDDFT yöntemi kullanılarak, 5-iodoindol molekülü için 6-311++G(d,p) temel seti ve DGDZVP temel seti bir arada kullanılarak yapılırken diğer organik moleküller için 6- 311++G(d,p) temel seti, kompleks yapı için de 6-311++G(d,p) temel seti ile LanL2DZ temel seti bir arada kullanılarak hesaplanmıştır. UV-Vis spektrumları 190-350 nm arasında kaydedilmiştir ve her bir yapı için hesaplanan elektronik soğurma spektrumları ile karşılaştırılarak tartışılmıştır. Son olarak, moleküler sınır orbitalleri, moleküler elektrostatik enerji yüzey haritaları, yük dağılımları ve Fukui fonksiyonları da teorik hesaplamalarla belirlenmiş ve tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler : 5-iyodoindol, 1-(4-methoksifenil)-1H-imidazol, 2-metilkinoksalin, AgNO3, DFT, IR, NMR, UV-Vis