Furan sülfonilhidrazonların ve Cu(II) komplekslerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması, karbonik anhidraz I izoenzimi (hCAI) üzerine inhibisyon etkisinin incelenmesi

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: GÖKHAN PARLAKGÜMÜŞ

Danışman: AYLA BALABAN GÜNDÜZALP

Bu çalışmada, metansülfonik asit hidrazit (msh) ile 2-asetilfuranmetansülfonilhidrozon (mshaf), 2-furaldehitmetansülfonilhidrazon (mshfal), 5-nitro-2-furaldehitmetansülfonil hidrazon (mshnfal) bileşikleri sentezlendi. Furan sülfonilhidrazonların yapısı, element analizi, FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR yöntemleri ile belirlendi. 5-Nitro-2- furaldehitmetansülfonilhidrazon (mshnfal)'un yapısı X-ışını kırınım yöntemi ile desteklendi. Furan sülfonilhidrazonların Cu(II) kompleksleri sentezlendi, yapıları spektroskopik metotlar (FT-IR, LC-MS ve UV-vis), iletkenlik ve manyetik duyarlık ölçümleri ile karakterize edildi. Heteroaromatik sülfonilhidrazonların ve Cu(II) komplekslerinin karbonik anhidraz I izoenzimi (hCAI) üzerindeki inhibisyon etkileri spektrofotometrik yöntemle incelendi ve aktivite parametreleri (Km, Ki ve IC50) Lineweaver Burk grafiği ile hesaplandı. Biyolojik aktivite sonuçları, Cu(II) komplekslerinin hCAI izoenzimine karşı daha fazla inhibisyon etkisinin bulunduğunu, özellikle elektron çekici NO2 grubu içeren mshnfalCu kompleksinin standart inhibitör olarak kullanılan asetozalamid e yakın aktifliğe sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca dönüşümlü voltametri (CV) ve diferansiyel puls voltametri (DPV) yöntemleri ile bileşiklerin hCAI izoenzimi üzerine inhibisyon etkisi incelendi. Spektrofotometrik ve elektrokimyasal yöntemle elde edilen enzim inhibiyon sonuçları aynı aktivite eğilimine sahiptir.