PRIME-PLC VE G3-PLC Sistemlerinin PLC-AMR Sistemleri İiçin Karşılaştrmalı Performans Anaizi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Öğrenci: Eser BAYRAM

Danışman: Özgür Ertuğ

Mevcut güç kabloları dışında ek kablolama ihtiyacı olmaması nedeniyle ekonomik açıdan avantajlı olan Enerji Hattı İletişim (EHİ) teknolojisi; sayaç okuma, ev içi otomasyon ve sokak aydınlatması gibi birçok alanda kullanım alanı bulmaktadır. Hala gelişmekte olan bir teknoloji olması nedeniyle birbirinden farklı performans değişkenlerine sahip çeşitli protokoller kullanılmakta olup kararlılık ve veri hızlarının artırılması hedeflenmektedir. Son yıllarda özellikle Dar Bant Enerji Hattı İletişim (DB EHİ) sistemlerine yönelik artan ilgi ile Otomatik Sayaç Okuma (Automatic Meter Reading – AMR) sistemlerinin yaygınlaşması arasında doğru orantı bulunmaktadır. AMR; enerji, gaz ve su ölçüm cihazlarından otomatik olarak veri toplayan ve faturalama amacıyla analiz etmek için merkez birime aktaran bir teknolojidir. AMR sistemleri genel itibariyle; Elektronik Sayaç, Merkez Birim ve Haberleşme Sisteminden meydana gelmektedir. Bu çalışmada, DB EHİ sistemlerinde yaygın olarak kullanılan Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama (OFDM - Orthogonal Frequency Division Multiplexing) tabanlı yeni nesil protokollerden G3-PLC ve PRIME standartlarının karşılaştırmalı performans analizi yapılmıştır. Her iki standarda ait detaylı bilgilendirme ile enerji hattı ortamındaki performanslarının MATLAB benzetim sonuçları birlikte sunulmuştur. İletim kanalının uygun bir benzetiminin yapılabilmesi maksadıyla çalışmada Katayama gürültü modeli kullanılmıştır.

PLC, OFDM, G3, PRIME, Enerji hattı iletişimi, AMR