(-)-EPİGALLOKATEŞİN GALLAT(EGCG) VE KAFEİK ASİT FENETİL ESTERİN(CAPE) GENOTOKSİK VE ANTİGENOTOKSİK ETKİLERİ

Tezin Onay Tarihi: 2010

Öğrenci: Özlem SARAÇ

Danışman: FATMA ÜNAL

Bu çalışmada, (-)-epigallokateşin gallat (EGCG) ve kafeik asit fenetil esterin (CAPE) genotoksik ve MMC ve H2O2 tarafından oluşturulan hasarlar üzerindeki antigenotoksit etkileri, insan periferal lenfositlerinde, kromozom anormalliği (KA), kardeş kromatid değişimi (KKD), mikronükleus (MN) ve comet testleri kullanılarak belirlenmiştir. EGCG ve CAPE tek başına önemli genotoksik etki oluşturmamıştır. Mutajenlerle birlikte kullanıldıklarında, KA testinde EGCG potantiye edici, CAPE ise antiklastojenik etki göstermiştir. KKD ve MN testinde her iki polifenol genelde önemli antimutajenik ve antiklastojenik etki gösterirken, comet testinde düşük konsantrasyonlarda primer DNA hasarını engelleyici, yüksek konsantrasyonda ise DNA hasarını uyarıcı etki göstermiştir. Ayrıca her iki polifenol, antimitotik etkilidir.