Kumarin-Pirazol-Triazin Halkası İçeren Floresans Melez Moleküllerin Sentezi, Fotofiziksel Özellikleri Ve Anyon Algılayıcısı Olarak Kullanılma Potansiyelinin Araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Meltem ALKIŞ

Danışman: ZEYNEL SEFEROĞLU

Anyon tespitinde kullanılan metotlar içerisinde özellikle hızlı yanıt veren, doğruluk ve hassasiyet oranı yüksek, yeniden kullanıma olanak sağlayan sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle pratik kullanıma olanak sağlayan, kolay ve hızlı yoldan hazırlanabilen sistemler ön plandadır. Günümüzde bu ihtiyaçları giderebilmek için bu potansiyele sahip sistemlerin başında analite karşı kolorimetrik/florimetrik değişimlere cevap verebilen floresans boyarmaddeler gelmektedir. Tez kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar ile gün ışığında bile floresans özelliğe sahip Kumarin-pirazol-triazin halkası içeren floresans melez bileşikler sentezlenmiştir. Sentezlenen tüm bileşiklerin bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve HRMS/LCMS ile aydınlatılmıştır. Kumarin-pirazol- triazin melez bileşiklerin UV-GB ve floresans spektroskopisi ile fotofiziksel özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, TGA ölçümleri ile bileşiklerin ısısal kararlılıkları belirlenmiştir. Bu bileşiklerin en kararlı tautomerik formları gerekli teorik hesaplamalar ile belirlenmiş olup uygun görülen bileşiklerin anyon duyarlılık çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda bileşiklerin anyon duyarlılık çalışmaları spektrofotometrik ve 1H-NMR titrasyon yöntemleri ile yapılmıştır. Ayrıca, bileşiklerin çeşitli anyonlara karşı kolorimetrik/florimetrik değişimin tersinir olup olmadığı belirlenmiştir. Tez kapsamında sentezlenen hedef bileşiklerin ESIPT (uyarılmış halde molekül içi proton transferi) potansiyeline sahip oldukları ancak yürüyen mekanizmanın PET (fotoindüklenmiş proton transferi) olduğu gerekli teorik çalışmalar ile açıklanmıştır.