Eğitim bilişim ağı (eba) 4.sınıf ders içeriklerine yönelik videoların çoklu ortam tasarım ilkelerine göre incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: MELEK PEKDEMİR GEREDE

Danışman: EBRU KILIÇ ÇAKMAK

FATİH Projesinin önemli ayaklarından biri olarak içerik sağlayan EBA her geçen gün kendini yenileyen ve paylaşımlarla çoğalan bir yapıya sahiptir. EBA’da yer alan eğitim videoları; EBA İçerik/Paylaşım bölümü ve EBA Ders bölümü içeriklerinden oluşmaktadır. Bu çalışmada öğretmenler ve öğrenciler tarafından başlıca kaynak olarak başvurulan ayrıca eğitsel içerik olarak temel kaynak olan EBA’da yer alan materyallerin çoklu ortam tasarım ilkelerine uygunluğu incelenerek çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Mevcut durumu incelemek ve yorumlamak için seçilen örneklem üzerine, çoklu ortam değerlendirme dereceli puanlama anahtarı ile incelenmiştir. Elde edilen veriler yüzde ve ortalama değerleriyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgular bölümünde, EBA Ders ve EBA İçerik olmak üzere iki modül içerisindeki videolar tablolarla değerlendirilmiştir. Bulgular göstermektedir ki, EBA Ders modülünde bulunan videoların aldıkları ortalama puanlar EBA İçerik modülündeki videoların ortalamalarından yüksek çıkmıştır. Fatih projesinin içerik ayağı olarak kurulup geliştirilen EBA’nın içinde yer alan her içeriğin çoklu ortam tasarım ilkeleri gibi standart niteliğinde kabul edilmiş olan belirli kriterlere uygun içerikler olması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.