PCL/halloysit film hazırlanması ve karakterizasyonu

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: GÜLCE ÇAKMAN

Danışman: NURSEL DİLSİZ

Son yıllarda biyobozunur ve biyouyumlu malzeme alanında, yeni malzemelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Malzemenin biyobozunurluk özelliği son zamanlarda oldukça artış gösteren çevre sorunlarına karşı çözüm getirirken; biyouyumluluk özelliği ise canlı vücuduna hiçbir zarar vermeden malzemenin işlev görebilmesini sağlamaktadır. Bu özellikleri sağlayan polimerler arasında yer alan polikaprolakton, sahip olduğu diğer özellikler sayesinde çalışmalarda ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada halloysit kilinin yüzeyi 3-aminopropiltrimetoksi silan (APS) ve 3-glisidoksipropiltrimetoksi silan (GPS) ile modifiye edilip polikaprolakton matrisine katılarak HNT/PCL ve m-HNT/PCL nanokompozit malzemeleri çözelti dökme yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Sentezlenen nanokompozitlerin fiziksel ve termal özellikleri FT-IR spektroskopi, differansiyel taramalı kalorimetre (DSC), atomik kuvvet mikroskobu (AFM), temas açı ölçümleri, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve termal gravimetrik analiz (TGA) yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. FT-IR sonuçlarından HNT kilinin yüzeyinin başarıyla modifiye edildiği görülmüştür. Elde edilen veriler incelendiği zaman PCL yapısına modifiye kil katılmasıyla termal özelliklerin iyileştiği, %1'lik kil oranının yapıyı değiştirmediği, %5'lik kil oranında ise plakaların iç içe geçtiği gözlemlenmiştir.