GRAFEN OKSİT, SİLAN MODİYELİ GRAFEN OKSİT VE TiO2 KATKILI POLİKAPROLAKTON VE KİTOSAN NANOKOMPOZİTLERİNİN YİYECEK AMBALAJINDA KULLANIMI

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: Nurcihan ÇANGA OYMAK

Danışman: Nursel Dilsiz

Yürütülen tez çalışması kapsamında gıda ambalajı alanında kullanım için kitosan (CH) ve polikaprolakton (PCL) biyopolimerlerinin ve grafen oksit (GO), silan modifiyeli grafen oksit (fGO) ve titanyum dioksit (TiO2) nanodolgu maddelerin kullanılarak farklı içeriklere sahip nanokompozitlerin sentezlenmesi amaçlanmıştır. Deneysel çalışma üç aşamada gerçekleşmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında modifiye edilmiş Hummer’s metodu ile grafitten grafen oksit sentezlenmiştir. İkinci aşamada silanlama yöntemiyle grafen oksitten silan modifiyeli grafen oksit elde edilmiştir. Son aşamada ise PCL filmi, PCL/GO, PCL/fGO, PCL/GO/TiO2, PCL/fGO/TiO2 nanokompozit filmleri ve kitosan filmi, CH/GO, CH/GO/TiO2, CH/fGO, CH/fGO/TiO2 nanokompozit filmleri çözelti döküm yöntemi ile hazırlanmıştır. Sentezlenen nanokompozit filmlerin özellikleri fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi (FTIR), X-ışını kırınım yöntemi (XRD), yüzey ıslanabilirlik karakterizasyonu, diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), termogravimetrik analiz (TGA), su absorplama değerleri ve görünüm analizi ile incelenmiştir. PCL filmine grafen oksit ilavesi ile % su absorplama değeri maksimum değer olan % 19,47’ye ulaşırken TiO2 nanoparçacıklarının ilavesi filmlerin su absorplama değerini düşürmüştür. PCL filmi ve nanokompozit filmlerle kaplanmış çileklerin 21. gün sonundaki fotoğrafları, PCL/fGO/TiO2 ile kaplanan çileğin en iyi görünüme sahip olduğunu göstermektedir. Kitosan filmi ve nanokompozit filmlerle kaplanmış ekmeklerde ise 50 gün boyunca küf oluşumu gözlenmemiştir. Çalışma sonucunda sentezlenen nanokompozit malzemelerinin gıda ambalaj alanında kullanımının avantaj sağlayacağı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler : Gıda ambalajı, biyonanokompozit, polikaprolakton, kitosan, grafen oksit, silan modifiyeli grafen oksit, titanyum dioksit.