Gölge Badmintonu Antrenmanlarının 8-10 Yaş Grubu Badmintoncuların Performansları Üzerine Etkisinin Araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Mehmet Fatih Yüksel

Danışman: LATİF AYDOS

Bu araştırmanın amacı, 8-10 yaş grubu çocuklarda 12 haftalık gölge badmintonu antrenmanlarının bazı fiziksel performans parametreleri üzerine etkilerinin araştırmaktır. Ayrıca gölge badmintonu ile klasik badminton antrenman uygulamalarının karşılaştırılması yapılarak, badminton sporuna yeni başlayan bireylerde gölge badmintonu antrenmanlarının uygulama sıklığı ve süresinin belirlenmesine katkıda bulunmaktır. Araştırma grubunu oluşturan denekler, gölge badmintonu antrenman grubu (GB, n=35 17 erkek-18 kız), klasik badminton antrenman grubu (KB, n=34 19 erkek-15 kız) ve çalışma süresince herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmayan kontrol grubu (KG, n=32 15 erkek-17 kız) şeklinde 3 gruba bölünmüş ve toplam 101 denek üzerinde gerçekleştirilmiştir. GB ve KB gruplarına hazırlık ve temel antrenmanlar dönemi şeklinde toplam 16 hafta ve haftada 4 gün süre ile antrenman yaptırılmıştır. 4 haftalık hazırlık çalışmalarından sonra tüm grupların (GB-KBKG) ön testleri gerçekleştirilmiştir. Ön testlerden sonra KB antrenman grubu deneklerine 12 hafta süre ile haftada 4 gün klasik badminton antrenman programı, GB antrenman grubu deneklerine de 12 hafta ve haftada 4 günlük antrenman sürecinde, haftada 2 gün klasik badminton antrenmanı 2 gün de gölge badminton antrenmanları uygulanmıştır. Temel antrenman döneminde 8 hafta sonunda ara testler ve 12 hafta sonunda ise son testler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, her iki antrenman grubunu (GB-KB) oluşturan deneklerin, fiziksel performans parametrelerinde gelişme olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte GB grubunu oluşturan deneklerin KB grubuna göre denge, 20 m sürat, dikey sıçrama, anaerobik güç, sırt kuvveti, illinois çeviklik, yanlara çeviklik (saha testi), 4 köşe çeviklik (saha testi), 30 sn mekik çekme, 20 m mekik koşu testi ve maksimum oksijen tüketim kapasitesi parametrelerinde istatistiki olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmada uygulanan gölge badmintonu antrenmanlarının 8-10 yaş grubu bireylerin fiziksel performans parametreleri üzerine olumlu yönde etkileri olabileceği, uygulama sıklığı ve süresinin yeterli kabul edilebileceği sonucuna varılmıştır.