Alternatif enerji kaynaklarının sezgisel bulanık Topsis yöntemiyle değerlendirilmesi

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: ELİF DAMGACI

Danışman: KURTULUŞ BORAN

Günümüzde hızla artan dünya nüfusu ve endüstrileşme ile enerji gereksinimi de giderek artmaktadır. Enerjinin sürdürülebilir, güvenilir, temiz ve alternatif kaynaklardan temin edilebilir olması ve verimli kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye'deki mevcut alternatif enerji kaynaklarının en iyi şekilde seçilmelidir. Enerji kaynaklarının seçimi, birden çok alternatifin (enerji kaynağının) birden çok kritere göre birden çok karar verici tarafından değerlendirilmesinden ötürü bir çok kriterli grup karar verme problemidir. Bu çalışmada, Sezgisel Bulanık Topsis Karar Verme Metodunun Türkiye için yenilenebilir enerji kaynaklarının seçiminde güncel bilgilerin ve belirli kriterlerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu kriterler akademisyenler tarafından birbiri ile izafi olarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen bilgilerle yenilenebilir enerji kaynakları için kriterlerin önem düzeyleri , ağırlıkları ve alternatiflerin sıralama değerlerini belirleyen yakınlık katsayıları hesaplanmıştır.