Mos2 İle Modifiye Edilmiş Camsı Karbon Elektrot Kullanılarak Dopamin, Ürik Asit Ve Askorbik Asit'İn Elektrokimyasal Yöntemlerle Tayini

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Gülden Asan

Danışman: HÜSEYİN ÇELİKKAN

Bu çalışmada, grafen, grafen oksit ve MoS2 iki boyutlu nanotabakaları kullanılmak suretiyle hazırlanan 10 farklı kaplama süspansiyonu kullanılarak, damlatarak-kaplama yöntemiyle elektrot modifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Farklı kompozisyonlarda hazırlanan 20 farklı modifiye elektrot ile askorbik asit (AA) tayini için elektrokatalitik duyarlık incelenmiştir. Elektrokatalitik etkinlik belirlenirken diferansiyel puls voltametrisi (DPV) tekniği kullanılmıştır. Elektrodun modifikasyonu yapılarak GCE'ye göre duyarlıkta AA ve dopamin (DA) için sırasıyla 2,8 ve 12,9 kata kadar artış sağlanmıştır. Modifiye elektrotla gerçekleştirilen gerçek numune analizlerinde AA ve DA tayini sırasıyla ortalama % 5,0 ve % 4,9 hatayla elde edilmiştir. İkinci modifikasyon yöntemi olarak sabit potansiyelde kaplama yapılmıştır. Daha önceden tespit edilen en uygun kaplama süspansiyonuyla kaplama yapılarak AA, DA ve ürik asit (UA) tayinleri ayrı ayrı ve girişim etkilerinin araştırılması açısından birlikte tayinleri çalışılmıştır. Elektrodun modifikasyonu yapılarak GCE'ye kıyasla AA için 4,1 kat, DA için 466 kat ve UA için de 29 kata kadar duyarlıkta artış sağlanmıştır. İkinci yöntemle modifiye edilen elektrotla gerçekleştirilen gerçek numune analizi AA, DA, UA için sırasıyla ortalama % 1,8 ; % 2,8 ve % 3,7 hatayla gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan MoS2'ün tabaka kalınlığı atomik güç mikroskobu (AFM) cihazıyla ölçülmüş, karakterizasyonu için taramalı elektron mikroskobu (SEM), geçirimli elektron mikroskobu (TEM) ve X-ışını kırınımı spektroskopisi (XRD) kullanılmıştır.