TRAVMATİK EL VE YÜZ LASERASYONLARININ SÜTÜRASYONUNDA LOKAL İNFİLTRASYON ANESTEZİSİ İLE REJYONAL SİNİR BLOĞUNUN HASTA MEMNUNİYETİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Öğrenci: ALP ŞENER

Danışman: AHMET DEMİRCAN

Acil servislerde travmatik laserasyonların tamirinde genellikle lokal infiltrasyon anestezisi kullanılmaktadır. Periferik sinir bloğu tekniği de daha az sıklıkla bu amaçla kullanılmaktadır. Periferik sinir bloğu tekniğinin lokal infiltrasyona göre avantajlı yönleri vardır. Bu çalışmada travmatik el ve yüz kesilerinin tamirinde kullanılan lokal infiltrasyon anestezisi ve sinir bloğu tekniklerinin, anestezi enjeksiyonu ve sütür ağrısı, hasta memnuniyeti ve anestezi etkinliği açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, prospektif, açık, randomize olarak planlandı. Araştırmaya alınmama kriterleri değerlendirilerek, elde (radial, ulnar, median veya dijital sinir dermatomu) veya yüzde (supraorbital, infraorbital veya mental sinir dermatomu) 114 tek sinir dermatomunda laserasyonları olan 18 yaşından büyük hastalar çalışmaya alındı. Standart yara bakım yöntemleri kullanıldı. Lokal infiltrasyon ve sinir bloğu yapılacak hastalar randomize seçildi. Lidokain’in %2’lik çözeltisi ve 27gauge kalınlıkta 4cm uzunlukta iğne kullanıldı. Anestezi enjeksiyonu ve sütür ağrısı ölçümü için 100mm görsel analog skala kullanıldı. Memnuniyet için 5 kademeli bir skala kullanıldı. Pin-prick testinde duyarlılığın kaybolduğu süre, tam anestezi başlangıç süresi olarak kabul edildi. İlave anestezi ihtiyacı not edildi. Kriterlere uyan 72 hasta çalışmaya alındı ve 36 hastaya lokal infiltrasyon, 36 hastaya sinir bloğu uygulandı. Ortalama yaş 34,4 bulundu. Hastaların %73,6’sı erkekti. Grupların demografik özellikleri ve vital bulguları homojendi. Ağrı skorları açısından ana veya subgrupların hiçbirinde istatistiksel anlamlı fark elde edilmedi. Aynı şekilde memnuniyet dereceleri açısından da gruplar farklılık göstermedi. Lokal infiltrasyon grubunda 1 hastada, sinir bloğu grubunda 3 hastada ilave anestezi ihtiyacı oldu. Pin-prick duyarlılığının kaybolduğu süre ortalaması lokal infiltrasyon grubunda 1,2 dakika, sinir bloğu grubunda 2,2 dakika bulundu. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Periferik sinir bloğu, çoğu zaman tek enjeksiyon gerektirmesi, az miktar anestezik madde gerektirmesi (özellikle büyük boylu kesilerde), yara dudaklarını deforme etmemesi yönleri ile lokal infiltrasyon anestezisine göre avantajlıdır. Tecrübe gerektirmesi de dezavantajıdır. Bu bilgiler ışığında periferik sinir bloğunun en az lokal infiltrasyon kadar kullanışlı, ucuz, kolay ve acil servislere uygun bir teknik olduğu düşünülmektedir.