Ferrosen takılı 4-aminoantipiren ile modifiye edilmiş yeni bir glukoz biyosensörü hazırlanması

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: Aşkın ERBAŞ

Danışman: Fatma Arslan

Bu çalışmada, glukoz tayini için N-ferroseniliden-4-aminoantipiren (4AA-Fc) ile modifiye edilmiş yeni bir enzim biyosensörü geliştirildi. Bu amaçla, 4AA-Fc ile modifiye edilmiş karbon pasta yüzeyine glukoz oksidaz enzimi çapraz bağlama yöntemi ile immobilize edildi. Glukoz tayini, hazırlanan enzim elektrotun yüzeyinde gerçekleşen enzimatik tepkime sonucu oluşan hidrojen peroksidin +0,4 V ‘da yükseltgenmesi esasına dayanılarak yapıldı. Glukoz tayinine pH ve sıcaklığın etkisi araştırıldı ve optimum parametreler sırası ile 8 ve 60 ºC olarak bulundu. 1,0x10-7- 1,0x10-6 M doğrusal çalışma aralığı olarak belirlendi. Ayrıca enzim elektrotun tekrar kullanılabilirliği ve raf ömrü tayin edildi. Olabilecek girişimlerin hazırlanan biyosensör cevabı üzerine etkileri incelenerek, biyosensör meyve suyunda glukoz ölçümü için test edildi.

Anahtar Kelimeler : Glukoz, Ferrosen takılı 4-Aminoantipiren, Biyosensör